امروز قصد داریم انواع پروتکل های شبکه و کارآیی آن ها را با هم بررسی کنیم. اولین سوال اینه که پروتکل چیست؟
پروتکل
به مجموعه ای از باید ها و نباید ها یا اصطلاحا قوانینی گفته میشود. که برای اتصال در شبکه و فعالیت کردن در آن باید رعایت شود. این پروتکل ها بدین منظور شکل گرفتند که هر دستگاه و سیستمی در هر کجای جهان. با هر زبان و فرهنگی بتواند از یک شبکه وسیع و گسترده استفاده کند. در واقع پروتکل ها زبان مشترک سیستم ها برای برقراری ارتباط با یک دیگر هستند. بر فرض مثال تمامی مردم جهان با نماد کلمه ok آشنا هستند و در زندگی روزمره نیز از آن استفاده میکنند.
حال فرض کنید یک چینی با یک ایرانی میخواهد صحبت کند. راه حل چیست؟ بسیار ساده است هر دو طرف با یک زبان مشترک مثلا انگلیسی باه ارتباط برقرار میکنند. پروتکل ها هم دقیقا همچین نقشی را در کامپیوتر های مختلف در یک شبکه ایفا میکنند.
انواع پروتکل ها
پروتکل کنترل انتقال (TCP)
این پروتکل یکی از معروف ترین پروتکل هاست. که پیام ارسال شده از مبدا را بسته های کوچک تری تقسیم میکند . و پس از دریافت توسط مقصد مجددا اون بسته هارا تبدیل به پیام میکند.
در واقع علت این کار این است که . در صورت وجود مشکل در ارسال کل پیام نابود نشود.
پروتکل اینترنت (IP)
این پروتکل یک پروتکل ادرس دهی است. در واقع وقتی یک پیام ارسال میشود این پروتکل مسیر مورد نظر را برای پیام شناسایی میکند تا به مقصد خود برسد. در بیشتر موارد این پروتکل با پروتکل TCPاستفاده میشود. و تشکیل پروتکل TCP/IP که مشهور ترین پروتکل ارتباطی هست را میدهند.
پروتکل دیتاگرام کاربر (UDP)
این پروتکل جایگزینی برای TCP میباشد . از این پروتکل در زمان هایی استفاده میشود که اغلب دو نرم افزار بخواهند با هم ارتباط داشته باشند که دارای سرعت بیشتری نیز هستند.
پروتکل دفتر پست (POP)
این پروتکل صرفا برای دریافت ایمیل ها طراحی و پیاده سازی شده است. (ورودی)
پروتکل ساده انتقال پست الکترونیکی (SMTP)
این پروتکل برای ارسال و توزیع ایمیل ها طراحی و پیاده سازی شده است. (خروجی)
پروتکل انتقال فایل (FTP)
این پروتکل به کاربران اجازه میدهد که فایل های خود از جمله: برنامه، نوشته ، فیلم ، صوت
و … را از یک سیستم به سیستمی دیگر منتقل کنند.
پروتکل انتقال متن بزرگ (HTTP)
این پروتکل برای امکان برقراری ارتباط و ارسال فایل های بزرگ از یک سیستم به یک یا چند
سیستم طراحی شده است. که از تگ های HTML برای ایجاد لینک ها نیز استفاده میشود. HTML ها میتوانند به صورت عکس یا متن وجود داشته باشند. HTTP بر اساس ارتباط نیان سرور و کلاینت طراحی شده اند که در آن کلاینت به سرور درخواستی ارسال میکند و سرور به آن پاسخ میدهد.
پروتکل انتقال متن بزرگ ایمن (HTTPS)
این پروتکل نیز همانند HTTP میباشد که بستری را برای برقراری ارتباط میان دو سیستم در مرورگر ها واینترنت فراهم میکند. تفاوت HTTPS و HTTP در آن است که در این پروتکل داده ها به صورت رمز نگاری و ایمن در بستر اینترنت جابه جا میشوند . و هکرها در طول مسیر انتقال بسته نمی توانند ان هارا دستکاری ویا از بین ببرند.
پروتکل Telnet
از این پروتکل برای ارتباط از راه دور به یک سیستم استفاده میشود . فرض کنید شما یک سیستم یا یک سرور در خارج از کشور دارید که میخواهید به آن دسترسی داشته باشید . خب مشخص است که امکان ارتباط فیزیکی با سیستم مورد نظر ساده نیست. برای همین شما با استفاده از TELNET به سیستم خود دستررسی پیدا خواهید کرد و میتوانید آن را مدیریت و کنترل کنید.
همانطور که میدانید پروتک های بیشتری وجود دارند و روز به روز به تعداد آن ها افزوده میشود . برای همین تیم شبکه هسته فناوری سام مهمترین آن هارا برای شما گرد آوری کردند.
امیدواریم از این مطلب استفاده کرده باشید…
انواع پروتکل های شبکه و کارآیی آن ها