انواع مادربرد براساس اندازه و نوع سوکت
در این مطلب قصد داریم شمارو با انواع مادربرد براساس اندازه و نوع سوکت آشنا کنیم. مارد برد یکی از اصلی ترین قطعات کامپیوتر است چراکه همه قطعات بر روی آن نصب میشوند. علت نام گذاری به عنوان مادر برد یا mainboard نیز نشان دهنده اهمیت این قطعه در کامپیوتر است. با وجود انواع و اقسام مادر برد ها در بازار ولی میتوان آن ها در 4 دسته طبقه بندی کرد ، با ما همراه باشید.
مادر برد E-ATX
اون دسته از افراد که به قدرت زیاد، هسته های پردازش بیشتر و اندازه حافظه خیلی زیادی نیاز دارند . از انواع مادربرد های E-ATX استفاده میکنند . در عکس زیر یک نمونه از این مادر برد هارا مشاهده میکنیم.
اندازه یک مادر برد E-ATX برابر با 30.5*27.7 سانتی متر است و از بزرگترین مادر برد ها ی موجود در بازار است. این مادر برد به خاطر افزایش تعداد اسلات های DIMM عرض بسیار بزرگی دارد. توانایی های این نوع مادر برد بسیاز زیاد است و متعاقبا قیمت بالاتری نیز نسبت به دیگر مادربرد ها دارد. سوکت ها و پردازنده های این ها متفاوت تر و قدرتمند هستند.
چرا از مادربرد E-ATX استفاده می کنیم؟
یک مادربرد E-ATX برای اموراتی مثل رندر گیری های سنگین، تدوین فیلم دیگر کار هایی که مادر برد های معمولی توانایی انجام اون هارو ندارند مورد استفاده قرار میگیرد. به علت داشتن قابلیت های زیاد قیمت نسبتا بالایی نیز دارد.افرادی که از این مادر برد ها استفاده میکنند باید از یک پردازنده قوی با هسته ها و رشته های بیشتر نسبت به بقیه پردازنده ها استفاده کنند. این مادر برد ها به دلیل ابعاد بزرگشون حتما باید داخل کیس های Full-Tower قرار گیرند.
امکانات:
مادربردهای E-ATX تعداد زیادی اسلات PCI-E x16 و حداقل 8 عدد اسلات رم DIMM دارند.این مادربرد ها میتوانند حداقل از 3 کارت گرافیک پشتیبانی کنند. ظرفیت رم در این مادر برد ها بسیار زیاد است و حد استاندارد آن ها 128 گیگابایت می باشد.اکثر این مادر برد ها به صورت پیش فرض کارت صدا و وای فای نیز دارند.
مادربرد ATX
مادربرد ATX استاندارد از محبوبترین انواع مادربرد ها میباشد. قابلیتهای آن میتواند همه ی نیازهای شما را برطرف کند. مادربرد ATX از مادربرد Micro-ATX بزرگتر و از E-ATX کوچکتر است. در عکس زیر یک مادربرد ATX را می بینید.
این مادربردها امکانات زیادی دارند و توانایی ارتقاء آن منوط به نیازهایی که دارید میتواند تا چندین سال برای شما کافی باشد. در مقایسه با مادربرد های کامپیوتری Mini-ITX و Micro-ATX این مادربرد پورتها و اسلاتهای بیشتری دارد. اندازه این مادربرد ها برابر است با 30.5*24.4 سانتیمتر. تقریبا میتوان در تمامی کیسهای Mid-Tower از مادربردهای ATX استفاده کرد.
چرا از مادربرد ATX استفاده می کنیم؟
در این مادربرد تمام امکانات موردنیاز کاربران حرفهای مثل اورکلاک، پشتیبانی از دستگاههای ذخیرهسازی ، پردازندههای با کیفیت، رم بیشتر و… وجود دارد. یک مادربرد ATX برای افرادی مناسب است که مشکلی با اندازه آن نداشته باشند. همچنین این مادربردها ظاهر قابل قبولی نیز دارند.
امکانات:
از بهترین قابلیتهای یک مادربرد ATX میتوان به اسلاتهای PCI زیاد آناشاره کرد. این مادربرد ها حداقل 4 عدد اسلات DIMM داردند. و میتوانند از میزان زیادی حافظه پشتیبانی کنند. مادربردهای جدید حداقل باید از 32 گیگابایت رم پشتیبانی کنند.
در این مادربردها اکثرا از هدرهای فن خیلی زیادی استفاده شده است که برای اتصال فنهای بدنه، رادیاتورها و همچنین خنککنندههای مایع از آنها استفاده میشود. همچنین این نوع مادربرد ورودی های ساتای زیادی دارد که میتواند ظرفیت کلی حافظه را با استفاده از آنها افزایش داد.
مادربرد Micro-ATX
مادربرد های Micro-ATX بزرگتر از مادربردهای Mini-ITX و کوچکتر از ATX است. اکثرا اندازه این مادربردها برابر با 24.4*24.4 سانتیمتر است. بعضی از مادربردها میتوانند ابعادی مانند 24.4*20.6 نیز داشته باشند. یک مادربرد Micro-ATX در عکس زیر میبینید:
چرا از مادربرد Micro-ATX استفاده می کنیم؟
یک مادربرد Micro-ATX با داشتن امکانات زیاد ابعاد نسبتا کوچکی دارد. به دلیل اینکه این مادربرد کمی از مادربردهای Mini-ITX بزرگتر است، اسلاتها و پورتهای بیشتری دارد و در عین حال کوچکتر از یک مادربرد ATX است. همچنین به منظور اینکه این مادربرد بتواند کاملا انعطافپذیر باشد، ابعاد آن ممکن است متغیر باشد.
امکانات:
تعداد اسلاتهای PCI و حافظه متناسب با اندازه مادربرد متغییر است. مادربردهای Micro-ATX میتوانند 2 یا 4 عدد اسلات DIMM داشته باشند. همچنین، مادربردهای Micro-ATX ویژه ممکن است فقط 1 عدد اسلات PCI-E x16 داشته باشد و در مادربردهای دیگر از 3 عدد PCI-E x16 استفاده شده باشد. این مادربردها با قیمتهای مختلفی به فروش میرسند و مدلهای گرانتر آن میتوانند امکاناتی مثل VRM قوی، هیتسینکهای بزرگتر، هدرهای فن بیشتر و… داشته باشند.
مادربرد Mini-ITX
با شنیدن نام این مادربردها میتوانید اندازه ان را حدس بزنید. اکثرا این نوع از مادربردها کوچکترین مادربردهای مورد استفاده برای مقاصد روزمره است.
یک مادربرد Mini-ITX در عکس زیر میبینید:
مادربردهای Mini-ITX یکی از کوچکترین انواع مادربردهای کامپیوتری میباشد که امکانات محدودی دارد . اندازه این مادربردها حدودا 17*17 سانتیمتر است.
چرا از مادربرد Mini-ITX استفاده می کنیم؟
این مادربرد ها جوری طراحی شدند که کمترین فضا را اشغال کنند. و در عین حال تمام امکانات یک مادربرد را داشته باشد. بیشتر مردم به این دلیل مادربردهای Mini-ITX را ترجیح میدهند که ابعاد بسیار کوچکتری نسبت به مادربردهای ATX دارند و برای افرادی که فضای زیادی ندارند کاملا مناسب است.
امکانات:
مادربردهای Mini-ITX از همان سوکت پردازندهای استفاده میکنند که در مادربردهای دیگر ممکن است استفاده شود. اما تعداد پورتها و اسلاتهای آن ها کمتر شده است. در مادربرد های Mini-ITX شما هیچگاه بیشتر از یک اسلات PCI-E x16 و دو اسلات DIMM مشاهده نمیکنید.
ممنونم که مارا همراهی میکنید ، همچنین میتوانید با تیم فنی هسته فناوری سام در مورد خرید مادربرد ، مشاوره رایگان دریافت کنید.
انواع مادربرد براساس اندازه