اولین نسخه ی عمومی زبان Ruby در سال 1995 منشر شد .زبان برنامه نویسی Ruby یک زبان Open Source ،شی گرا، قابل انعطاف ، پویا و چند منظوره است . و این زبان برنامه نویسی الهام گرفته از زبان های برنامه نویسی پرل ، پایتون و اسمال تاک می باشد. از زمان معرفی این زبان برنامه نویسی تاکنون نسخه های مختلفی از آن انتشار یافته است . اما نسخه ها ی مهم این زبان عبارت اند از : 1.9.1 ، 2.1 و 2.4 می باشد.
کاربردهای زبان برنامه نویسی Ruby
اصلی ترین کاربرد این زبان به دلیل وجود فریمورک Ruby on Rails برای استفاده در طراحی سایت و گسترش نرمافزارهای تحت وب است . اما به این دلیل که از قابلیتهای زیادی همانند Python و Perl برخوردار است یک زبان همهمنظوره شناخته شده و توانایی مورد استفاده قرار گرفتن برای کاربرد های زیر را داراست:
برنامهنویسی سمت سرور
ایجاد سرویسهای خودکارسازی تست
در حوزه ی طراحی و ساخت بازی
در رابطه با محاسبات صنعتی و پزشکی
در ادامه نیاز است برخی ویژگی های کلی زبان Ruby را به اختصار نام ببریم:
همانطور که در ابتدا نیز گفته شد این زبان از خاصیت شی گرا بودن برخوردار است
همچنین روبی یک زبان داینامیک و یا پویا نیز محسوب می شود.
دارای قابلیت پشتیبانی از iterators و closures
و همچنین پشتیبانی محلی از regular expressions
این زبان توانایی پیاده سازی شدن در تمام سیستمعامل های اصلی را داراست
کتابخانه استاندارد بزرگ نیز یکی از ویژگی های مهم این زبان محسوب می شود.
ساختار کد های این زبان(Syntax)
ساختار کد در زبان Ruby بسیار شبیه ساختار زبان های پرل و پایتون است. فراخوانی کلاسها و متدها به وسیله ی کلمات کلیدی صورت می گیرد. در ساختار این زبان در مقایسه با زبان پرل متغیرها لزوما با یک علامت خاص شروع نمیشوند. شاخص ترین تفاوت Ruby با C و Perl آن است که کلمات کلیدی به جای براکت برای تعریف بلوکهای کد استفاده میشوند. خط جدید بهعنوان انتهای یک جمله به کار برده میشود در صرتی که برای اینکار میتوان از یک سمی کالون (;) نیز استفاده کرد.